Grupp 3:1 Den osynliga flickan – sammanfattning

Sammanfattning
Parvana är en 11-årig tjej som bor i Afganistan där kvinnor inte har några rättigheter alls. Parvanas pappa sålde saker i marknaden och läste upp brev för folk för att familjen skulle få pengar till mat. En dag arresterade talibanerna som har makt över landet Parvanas pappa. Det fanns ingen annan i familjen som kunde jobba för att kvinnor inte fick jobba eller gå ut utan en man. Parvana och hennes mamma försökte få hem hennes pappa men det gick inte. Därför blev Parvana tvungen att klippa håret och låtsas vara en pojke så att hon kunde börja jobba på marknaden. En dag ramlade en av te-pojkarna med sin bricka och då försökte Parvana hjälpa honom. När hon såg te-pojkens ansikte förstod hon att det egentligen var en tjej från Parvanas gamla klass. De träffades varje dag på marknaden och en dag bestämde de sig för att de ville göra något annat för att tjäna mer pengar. Shauzia, som Parvanas kompis hette, hörde från te-pojkarna att man kunde gräva upp ben från gravar och sälja dem. De gjorde det fastän det var hemskt och tjänade mycket mer pengar. En dag när Parvana kom hem från marknaden berättade hennes mamma att Nooria, Parvanas storasyster, skulle gifta sig. Alla förutom Parvana skulle åka till den staden Nooria skulle gifta sig i och stanna där ett tag. Parvana varken ville eller kunde följa med för att hon såg ut som en pojke. I den staden hade inte talibanerna makten så Nooria skulle kunna gå i skolan. Några veckor efter att de hade åkt blev Parvanas pappa utslängd ur fängelset och kom tillbaka hem. Det blev ett oväder på marknaden en dag så Parvana tog skydd i ett halvt sönderbombat hus. Hon somnade och när hon vaknade igen hörde hon en kvinna som grät. Parvana tog med kvinnan hem och kvinnan berättade att hon hade rymt från sin stad som var samma stad som Nooria och familjen var i. Talibanerna hade tagit över den staden också och många hade dödats. Parvana och hennes pappa blev jätte oroliga och i slutet av boken reste Parvana och hennes pappa till ett flyktingläger som många hade åkt till för att fly från talibanerna. De hoppades på att de andra i familjen skulle vara där.

Budskap
Jag tror att ett viktigt budskap i boken handlar om att man ska förstå hur hemskt människorna har det i Afghanistan och förstå hur deras liv är. Man både lär sig mycket om Afghanistan och får höra hur livet kan vara från någons som lever därs perspektiv. Vi som bor här i Sverige ska vara glada över att vi inte har det lika hemskt som de. Förutom det är ett budskap också att fastän det är svårt ska man kämpa och hjälpa andra. För Parvana kämpade jättemycket och utan henne skulle familjen inte haft pengar för att kunna klara sig. Det är också viktigt att hjälpa andra om man kan, som när Parvana hjälpte kvinnan som hade rymt från Mazar.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *