Sammanfattning Dante – Imorgon är allt som vanligt

Boken handlar om Lilian. Hon har två syskon, en bor och en syster. Hon har också en mamma som är alkoholist. Lilian eller Lillan som hon kalas trotts att hon bett de som kallar henne det att sluta skäms extremt mycket över sin mamma. Hon berättar det inte för någon. Lilian tycker alltid att det är jobbigt att gå till skolan i och med att varje gång Viktor deras lärare ska ringa hem till hennes mamma fast ingen svarar så tar han alltid kvar Lilian under rasten och frågar ut henne. Hon tycker även att det är jobbigt för att hon inte vet vad hennes mamma kommer att göra. En dag t.ex när Lilian kom hem en dag i december så ligger hennes mamma i snödrivan utanför huset. Hon blir jätte rädd och stressad och ringer sin bror Tintin som kommer för att hjälpa till. Tintin är 23 och har en egen lägenhet vilket var dit de åkte i och med att han tyckte att Lilian inte skulle vara hemma med en o ansvarsfull mamma. Nästa dag kom Lilian hem och du började den period då deras mamma inte dricker på ett tag. Under den tiden hon var nykter så berättade Lilian för hennes mamma att de skulle ha Lucia tåg på deras skola och att det var hon som skulle vara lucia. Då åkte mamma Lilian och hennes kompis Nina och letade kläder till lucia tillslut efter ett bedrövligt letande hittade de kläderna. Boken slutar med att de går på Lilians luciatåg och på julmarknaden inne i stan och i bokens slut är mamma nykter.

Budskap:

Jag tror att budskapet är både negativt och positivt. Lilian visar att vissa har det inte jätte dåligt hemma med sina föräldrar och att de måste sköta hushållet själva. Det är positivt att de visar en stark kämpaglöd i Lilian och det gör så att man också på något sätt vill kämpa för det man tycker är svårt. Det är nog också att man ska bry sig om varandra t.ex när mamma låg i snödrivan och Lilian blev förskräckt och undrade om hon var död eller avsvimmad.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *