Sammanfattning-Budskap Alexander grupp 9

Sammanfattning: Boken handlar om en pojke som heter Petrus och lever på 1600-talets början. Petrus väcks en morgon av sin storebror Hans och han berättade att huset var attackerat av rövare. Petrus lyckades fly iväg från huset med hjälp av rövarnas hästar men inte med sin familj. Det var där Petrus resa började i bergslagen. Lite senare i boken behövde Petrus fixa mat och då red han med sin häst till ett litet stenhus. Gubben som bodde där var nästan helt döv. Mannen hette Anwald. Anwald hjälpte Petrus med maten och gav honom gröt till alla måltider. Men det var på ett villkor, om han hjälpte Anwald i hans hönshus. Det gick Petrus med på och dom blev bra vänner. När Petrus hade varigt hos Anwald i drygt en vecka så bestämde sig Petrus att fortsätta sitt äventyr så han red vidare. När Petrus hade varigt borta från Anwald i en dag så behövde han någonstans att ha boende eller få mat så han red till närmaste hus och knakade på. De var 2 män som öppnade och dom var lite skumma. Dom ville bara att Petrus skulle sticka därifrån så det gjorde han. Petrus kunde inte sova den natten för han bara tänkte på dom dära männen och vad dom hade för fuffens på gång. Nästa Morgon bestämde sig Petrus att besöka dom skumma männen igen, och det skulle han inte ha gjort. När han lyckats smyga sig in i huset så kunde han inte ta sig ut igen. Han ville verkligen inte bli upptäckt av dom 2 männen för då skulle dom förmodligen ta honom tillfånga tänkte Petrus. Petrus Smög upp sig till toppen av huset och han råkade trampa så att det knarrade till nedervåningen. Nu var det viktigt han var tvungen att komma ut nu! Petrus hörde hur en man klättrade upp för stegen. När mannan var uppe sulade Petrus en sten rakt i pannan på honom. Mannen trillade ner för stegen och skrek till. Nu var det riktigt illa, om dom skulle fånga honom nu skulle dom säker döda honom. Petrus såg du en lucka han kunde hoppa ner för, han hörde hur mannen med kniven kom närmre honom. I sista sekunden lyckades Petrus ta sig igenom luckan, sedan sprang han för livet. Petrus fortsatte äventyret med tankarna i huvudet och lyckades hitta en by. Där fick han komma in ett hus. Dom som bodde där hette Sven och Casia. Sven och Casia hjälpte Petrus och gav honom mat, men han skulle också hjälpa Casia med hennes jobb. Det var att brygga öl. Sven jobbade nere i sala silvergruva och bryter ut malm. Petrus blev bara bättre och bättre på att brygga öl, men en dag hände något som inte var lika positivt. Bulan och Kniven var tillbaka. Petrus var tvungen att fly iväg igen utan att säga vad som höll på att hända till Sven och Casia. Petrus hittade då ett jobb i en gaveria. Där hittade Petrus en vän som kallade sig själv Barfot. Barfot berättade då för Petrus att när han var liten så brann hans hus upp och då dog hans föräldrar. Dom som hjälpte Barfot såg honom stå i branden Barfota och därför kallas han det. Det var också lite för att han var så bra på att smyga.  Barfot och Petrus blev snabbt bra kompisar och berättade allt för varandra. Petrus berättade hela storyn om Kniven och Bulan och att han trodde att dom var silvertjuvar. En dag hörde Petrus en bekant röst och han visste direkt att det var Kniven. Petrus och Barfot bestämde då sig att smyga efter dom och dom blev då mer och mer misstänkta om att det var Bulan och Kniven som var silvertjuvarna. Petrus och Barfot gick då till Sven och berättade allt om Petrus och hans resa. Sven bestämde sig då för att hjälpa dom att ta fast Kniven och Bulan. Tillslut fick dom fast Bulan och Kniven. Petrus, Barfot och Sven fick då en belöning. Det var en var sin stor kista med silvermynt i. Petrus fick också en liten special present för att det var han som började allt. Han fick ”Knivens” kniv. Efter dom hade fångat Bulan och Kniven så bestämde sig alla 3 att hjälpa Petrus att hitta hem. På vägen när dom letade reda på Perus hem så ville Petrus komma tillbaka till Anwald och ge honom halva hans pengar. Men när dom kom till honom så villa han inte ta emot några pengar men Petrus han lägga i ett litet silvermynt i ett av Anwalds skåp. Tillslut lyckades Petrus hitta hem och allting blev bra igen. Perus föräldrar förklarade att rövarna hade attackerat fel hus så dom tog ingenting. Alla var hemma hemma förutom Hans för han hade varigt  ute och letat efter Petrus i 6 dagar. Nu är boken slut.

 

Budskap: Jag tycker att budskapet är att aldrig ge upp och alltid fortsätta att kämpa. Hela Petrus resa har gått på att kämpa, kämpa och kämpa. Ett exempel var när han blev fångad av Bulan och Kniven. Han gav aldrig upp och tillslut lyckades han komma ut. Just det skrev jag inte med i texten men finns säkert fler budskap, men jag tycker det här var det bästa budskapet.

 

 

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *