Sammanfattning Greta Grupp 9 (Petrus & Silvertjuvarna)

Vi har nu läst ut boken ”Petrus & Silvertjuvarna” skriven av ”Magnus Tyrgrim”. Här kommer en sammanfattning och budskap om boken.

Sammanfattning: Boken handlade om en pojke som levde under 1600 – talets början. Pojken, som kallades Petrus, bodde i ett vanligt hus med sina föräldrar och sin bror Hans. En morgon väcktes han plötsligt av att Hans ryckte upp honom ur sängen och sprang ut med honom ur huset. De blev attackerade av rövare. Fort bad Hans honom att fly på en av rövarnas häst för att inte bli skadad av männen. Till häst red han ensam ut i skogen fort bort från rövarna, sin familj och sitt hem. Under den äventyrliga resan mötte han nya vänner för livet men också hemska personer han aldrig kommer att glömma. När han ridit ett tag behövde han mat och vila så han knackade på en stuga. Där bodde en döv gammal man kallad Anwald som gav honom gröt emot om Petrus hjälpte till i hönshuset. Efter ett tag var Petrus tvungen att rida vidare och han sa hejdå till sin nya vän. När han kommit en bit såg han ännu en stuga, eller mer som en lada. Där bodde två mystiska män som ville få bort Petrus. Han blev mer och mer nyfiken på männen och gick dit igen för att undersöka. Andra besöket blev mycket våldsammare än det första. Nästan knivskuren flydde han ut ur ladan till en by i närheten. Där fick han husrum hos en familj, Sven, Caisa och deras barn. Han klarade sig väldigt bra hos sina nya vänner och arbetade med att brygga öl med frun i huset, Caisa. Efter några dagar kom männen hem till huset där Petrus arbetade i och fick nästan tag i honom. Därför flydde han ut till skogen nära byn för att ändå kunna fortsätta arbeta, utan att bli hittad. Han mötte en ny vän kallad Barfot som inte heller hade någon familj. Tillsammans försökte de lista ut vad männen hade för sig, och efter ett tag har de fått reda på allt. Allt stulet silver från gruvan i byn hittades i männens lada och fogden i byn arresterade de. Pojkarna fick sedan en belöning som bestod av en kista full med silvermynt. Barfot fick stanna och bo hos Sven och Caisa medans Petrus skulle försöka hitta sin familj. Till häst genom skog och mark red Petrus, Barfot och Sven på jakt efter hans familj. Tillslut förenades familjen och långa berättelser berättades om vilka äventyr de har haft. Petrus bror Hans var fortfarande ute och letade efter Petrus, men han kom aldrig hem i slutet av boken men familjens hopp var fortfarande stort.

Budskap: Jag tror att det finns flera budskap i boken. Ett väldigt viktigt som jag tycker alla ska tänka på hela tiden när det är svårt är att ALDRIG sluta hoppas. Så fort något är svårt ska man inte bara sluta. Det gjorde aldrig Petrus fast han visste att hand familj lika gärna kunde vart döda eller kidnappade. Sven och Caisas familj slutade aldrig hoppas på att Petrus skulle komma tillbaka och Petrus familj hoppades på att deras söner skulle komma tillbaka.

Av:

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *