Sammanfattning av Imorgon är allt som vanligt – Greta Grupp 9

De här 3 veckorna läste vi ut boken ”Imorgon är allt som vanligt” av Lina Stoltz. Vi skulle därför skriva en sammanfattning och några meningar om budskapet.

Sammanfattning: Boken handlar om en 11-årig flicka som heter Lilian. Hon bor med sin mamma och sin storasyster Tanja i ett fint och välstädat hem. Hennes mamma dricker mycket alkohol och boken handlar om hur det är för elvaåriga Lilian att leva med en drickande mamma, utifrån Lilians perspektiv. Hon tar nästan aldrig hem kompisar eller går hem till andra. För tänk om någon ser mamma? Eller tänk om jag inte vet vad hon är/gör? En konstant oro, ilska och rädsla tar över Lilian och hon vågar nästan inte göra någonting. För tänk vad pinsamt om någon fick reda på det? En dag i december blir Lilian framröstad till årets Lucia. Hon blir först glad och förvånad. Sen blir hon orolig och rädd. Till sist blir hon ledsen och kämpar med att få tillbaka tårarna. Hon är rädd för att hennes mamma inte ska komma, men också att hon ska komma och skämma ut henne. Rädslan går över till ilska och hon säger argt att hon kanske inte ens vill vara Lucia. Hennes magister Victor märker att det är något som inte står rätt till hos Lilian, därför får hon prata med honom på många raster. Hennes kompis Nina börjar undra varför Lilian alltid pratar med Victor och om hennes mamma verkligen har ”migrän”. Det blir bara svårare och svårare för Lilian att gömma hemligheten om hennes mamma, men hellre dör hon än berättar. Tillslut bestämmer sig Lilian att hon ska vara Lucia. Nina och Lilians mamma åker tillsammans med Lilian till en affär och köper luciasaker till kvällen då de ska framföra luciasångerna. Allt går bra under luciatåget och hennes mamma är där och lyssnar.

– Äntligen, tänker Lilian. Äntligen får jag lite uppmärksamhet.

Efter luciafirandet vet Lilian att allt kommer bli som vanligt igen. Varje dag efter skolan är hon orolig att komma hem till sin drickande mamma. Det är snart jul och hon och Nina sitter och pratar på hennes rum. Plötsligt bestämmer sig Lilian att berätta för Nina om sin mamma. När hon berättar det förstår Nina men hon kan aldrig veta hur det känns för Lilian, men det känns ändå skönt att äntligen få ha det sagt.

Budskap: Boken slutar inte med att hennes mamma slutar dricka som man kanske hade trott, utan att Lilian äntligen har någon att prata med. Därför tror jag att budskapet är att man ska berätta för de man litar på om man har något problem. Man ska inte gå runt och gömma det. För det var en stor tyngd som släpptes för Lilian när hon berättade. Det är bättre att berätta för andra så att de kan hjälpa än och förstå, än att kompisarna inte förstår och börjar ogilla en för att man t.ex. aldrig tar hem kompisar eller gör något efter skolan. Därför ska man alltid berätta så att allt det jobbiga får komma ut. Alla har eller kommer att få något motstånd i livet, därför ska man inte gå runt och skämmas över sånt man själv inte kan styra över.

Av: Greta 6a Grupp 9

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Boken handlar om en flicka som heter Lilian. Hon bor med sin mamma och storasyster Tanja, storebror Tintin har flyttat hemifrån. De bor i ett fint välstädat hem med b.la. kök och sovrum. Lilian har det ganska bra. Hon får gå i skolan, hon har vänner och hon får middag och rena kläder. Men en stor tyngd bär alla syskonen på, deras egen mamma. Lilian har aldrig berättat för någon om att hennes mamma dricker för mycket. Inte ens hennes bästa vän Nina. Alltid är hon rädd för att någon ska komma på henne. Dag ut och dag in ljuger hon om att hennes mamma har migrän, ryggvärk eller magsjuka. Därför kommer hon aldrig på mötena, därför svarar hon aldrig i telefonen och därför glömmer hon bort hennes egen dotters utvecklingssamtal. En vanlig dag i skolan röstar klassen om vem som ska bli årets Lucia. Lilian röstar på sin bästa vän Nina och Nina röstar på Lilian. När alla rösterna var räknade skrev magistern Victor upp Lilians namn på White boarden. Hon har alltid velat vara Lucia med den lysande luciakronan och glänsande band. Men om hon blir Lucia kommer klasskompisarna tycka att det är koonstigt att hennes mamma inte kommer. Det ä

 

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *