Sammanfattning Freja Grupp 9

Sammanfattning: Boken handlar om en tjej som heter Lilian och hon är 11 år gammal. Lilian bor i en välstädad och fin lägenhet tillsammans med sin storasyster och hennes mamma. Lilian har en storebror (23 år) och en storasyster (14 år) de heter Tintin och Tanja. Tintin kallar Lillian för Lillan men det tycker hon inte om. Men Lilian har en hemlighet som hon inte har berättat för någon. Det är bara hennes familj som vet om den. Lilian skulle hellre dö en att berätta det för någon. Hemligheten är att hennes mamma dricker för mycket ibland.En dag i skolan röstade de om vem som skulle vara Lucia till Luciatåget som skulle vara i skolan på en fredag. Lilian blev Lucia. Lilian blev glad och förvånad när hon såg det. Men sedan blev hon arg och ledsen eftersom om hennes mamma inte skulle ha druckit så skulle hon kunnat vara Lucia utan problem utan att skämmas och tycka att det var pinsamt. Men hon kan ju inte riskera att hennes fulla mamma kommer dit du skulle hon ju skämma ut sig. Men hon kunde inte heller inte be henne att komma. För hur hade det sett ut om inte Lucians mamma kom. Innerst inne ville Lilian vara Lucia men om hon ville inte att hennes mamma skulle komma till Luciatåget eftersom hon då skulle skämma ut henne men också tvärs om. Vad skulle hända om hon kom? Lilian ritade fina inbjudningskort som hon gav till Tintin och Tanja. Men mamma kom onykter till Luciafirandet men med sällskap av Tintin och Tanja. Inget speciellt hände före, under eller efter luciatåget. De gick bara raka vägen hem så fort det var slut. Efter luciafirandet så Lilian att allt kommer vara precis som det bar förut. Hon kommer vara konstant orolig för att hitta sin mamma i en snödriva. Nu är det alldeles strax julafton och Nina och Lilian sitter i hennes rum och pratar om livet. Plötsligt så bestämmer sig Lilian för att berätta sin hemlighet för Nina. När Lilian har berättat så värkar Nina ha förstått och säger att hon kan vara hos henne när hennes mamma är full. Men Nina kan aldrig förstå. Tror allt så känns det väldigt skönt att ha berättat för någon om hennes mamma.

Budskap: Jag tror att är att det känns skönare att berätta för någon än att hålla det inom sig. Om man har varit med om t.ex att sin mamma har dött så kommer det kännas mycket skönare att berätta det för någon än att bara bära runt på sin sorg ensam. Om man berättar det för någon så kan man få hjälp. För någon kanske har varit med om samma sak och kan då dela med sig om sina erfarenheter. Det tror jag eftersom Lilians mamma fortsatte med att dricka men hon pratade med sin bästa kompis om det så hon slipper ljuga om det varje gång.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *