Den tänkande läsarens hjul grupp 3:1 – Elika

Innan läsning
Vad vet jag redan?
Jag vet att Parvana och Shauzia, Parvanas gamla klasskompis som också klätt ut sig till en pojke, ville göra något för att tjäna mer pengar än vad de redan gör. Därför fick Shauzia en ide av tepojkarna att de kunde gräva upp ben från en grav och sälja de, för det tjänade man tydligen mycket på. Shauzia kom också hem till Parvana lite snabbt och då berättade fru Weera att hon och Parvanas mamma kanske skulle ha som en liten skola för några få flickor.

Vad kommer texten att handla om?
Jag tror att Parvanas mamma och fru Weera kommer att ha en liten skola för Parvana, Shauzia och kanske några till. Jag tror också att de kommer att sälja en tidning som de pratade lite om och att de kommer att ha lite mer pengar än vanligt. Parvana och Shauzia kommer nog också att tjäna mer pengar nu när de båda har sina vanliga jobb på marknaden och gräver upp ben.

Varför ska jag läsa den här texten?
Jag ska läsa den här texten för att den lär mig väldigt mycket om Afghanistan. Jag får veta hur det är att bo där och hur hemskt det är för kvinnor. Den är också väldigt spännande.

Medan du läser
Inre bild
När Parvana och Shauzia grävde upp benen från gravarna fick jag en inrebild. Jag tänkte på hur smutsiga de var och all jord de hade grävt i för att fylla filten med ben. Sedan när de gick till mannen som köpte benen som hällde allt i hinkar och gav de pengar. Det verkade vara hemskt att gräva upp döda människors ben och sedan sälja det.

Efter läsning
Parvana berättade för sin familj om att hon och Shauzia hade grävt upp ben från gravar. Parvanas mamma tyckte att det var hemskt och ville inte att Parvana skulle fortsätta med det. Men de andra sa att de behövde pengarna hon tjänade på det så hon fortsatte ett tag. Sedan när Parvana och Shauzia hade råd med brickor och saker att sälja köpte de det och gick runt på olika ställen och sålde tuggummi, cigaretter och annat. De gick till något de trodde var en fotbollsmatch men tydligen var det istället någonstans som talibanerna högg av tjuvars ena arm så att folket skulle skrämmas. Shauzia berättade också att hon i vår ville fly till Frankrike och i slutet av kapitlet sa Parvanas mamma till Parvana att Nooria skulle gifta sig.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *