Mauritz sammanfattning-Eldens hemlighet

Boken börjar med en dröm om att Sofia springer genom natten och blir jagad av något men hon vet inte vad, plötsligt svänger hon av stigen och det är då hon inser att det är det jägaren velat hela tiden.

En natt kommer det banditer och attackerar hennes by, Maria, sofia och andra i hennes by klarar sig dock medans alla andra blir mördade till och med hundarna blir dödade. Alla i Sofias familj klarar sig förutom deras pappa som blir ett av offren till banditerna. Hennes familj ger sig nu av från sin gammla by för att hitta en ny, de vandrar i flera dagar och till slut hittar de en by som de bosätter sig i. De har ett bra liv i den byn och de får till och med gå i skolan med en präst som lärare, allt värkar bra tills en dag. Maria och Sofia är på väg ut till fältet där de jobbar när Sofia kommer upp med en ny lek som de kan göra.Den handlar om att de ska blunda men fortfarande hålla sig på stigen typ. Men sofia råkar ta ett steg utanför stigen och då. BOOM en stor explosition hörs ända upp i byn där Jose- Maria sitter och dricker sitt morgon kaffe när han inser vad som har hänt. Någon har gott på en landmina. Han springer så fort han kan och när han kommer fram är det ingen rolig syn. Maria och Sofia förs direkt till ett sjukhus i stan där de vårdas, men Maria dör sorgligt nog av skadorna. Sofia klarar sig dock och hon får lära sig att gå igen med två par plastben. Men efter flera månader i stan så vill hon åka hem och träffa sin mamma igen så hon samlar på sig pengar tills hon har råd att ta en bil hem. När Sofia äntligen kommit hem blir alla jätte glada men hon får reda på att hon fått en styvfar som inte är så snäll.

Snart åker sofia tillbaka till stan där hon får bo en dag hos en doktor som opererad henne när hon var på sjukhuset, men hon får inte stanna. Hon flyttas till ett annat boende nämligen deras vaktmästares syster. Där bor nu Sofia. Hon hjälper till med många olicka saker där tex ta hand de mindre barnen. Snart får hon dock träffa en kvinna som heter Fatima. Hon får jobba där i hennes affär. Sofia trivs väldigt bra och hon blir bättre för varje dag och det blir barra bättre och bättre feedback som hon får av Fatima. Men så en dag kommer Totio vilket är en gammal man som ägde en symaskin och frågar om hon vill ärva det, Sofia tänker på det och snart svarar hon ja. Hennes mamma kommer också och hälsar på och säger att hon gärna får komma tillbaka om hon vill, hon säger också att hennes styvpappa är borta vilket Sofia tycker är bra för att han slängde ut henne. Några dagar senare åker hon hem och så lever de ett bra liv tillsammans.

Jag tycker att sammanfattningen är som på många andra böker och det är att aldrig sluta kämpa. Jag tror det för att hon eller Sofia har fått gå igenom många jobbiga saker i hennes liv som har gjort henne ledsen men hon har fortsatt att vara positiv oavsett  situationen.  Men sofia har inte dragits ner så mycket på grund av det för att hon fortsatte att hålla ut och hoppas att någon gång längre fram kommer mitt liv nästan att bli normalt.

Av:Mauritz

 

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *